Foresight

De toekomst verkennen

Ons werk verandert continu. Snelle technologische ontwikkelingen en impactvolle gebeurtenissen (zoals COVID-19) veranderen ons werk ingrijpend en maken duidelijk dat de toekomst in grote mate onzeker is. Wat komt er op ons af en hoe bereiden we ons daarop voor? Welke keuzes hebben we om proactief in te spelen op ontwikkelingen? Met een toekomstverkenning of foresight studie kunnen we ervoor zorgen dat we beter voorbereid zijn op verschillende mogelijke toekomsten en ons arbeidsmarkt- en HR beleid toekomstbestendig is.

Wat doet TNO

TNO ondersteunt (inter)nationale overheden, sectoren, regio’s en grote organisaties bij het verkennen van de toekomst. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van foresight studies en impact assessments, maar we bouwen ook voort op onze grootschalige monitor onderzoeken van de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo verkennen we voor de EU wat de impact is van technologische ontwikkelingen en globalisering op de skillsbehoefte en ongelijkheid in Europa.

Daarnaast brengt TNO samen met het RIVM in kaart welke strategische vraagstukken er op het beleidsterrein van gezond en veilig werken afkomen in de komende 20 jaar. En ten slotte voeren we verschillende impact assessments uit. Bijvoorbeeld naar de impact van autonome voertuigen in magazijnen op het werk van orderpickers of de impact van algoritmisch managent op platformwerkers.

Brede horizonscan

De toekomst van Gezond en Veilig werken

Lees meer over welke ontwikkelingen invloed zullen hebben op gezond en veilig werken in Nederland in deze brede horizonscan van het RIVM en TNO.

Wouter van der Torre Contactpersoon Foresight

Contact

Heeft u nog vragen, of wilt u meer weten over wat TNO doet op het gebied van Foresight? Neem contact met ons op!