Werkdruk in het Onderwijs – 2
De cijfers in deze rapportage zijn gebaseerd op de NEA 2023, voor de analyses waarin ook schoolkenmerken zijn meegenomen is dat 2022. Evenals in de rapportage van vorig jaar zien we dat werknemers in het onderwijs meer werkdruk ervaren dan werknemers in andere sectoren en dat de hoogste werkdruk (combinatie van hoge taakeisen met een lage autonomie) wederom door docenten in achterstandsscholen ervaren wordt(44%). Dit is niet eens significant hoger dan docenten op andere scholen, maar wel veel meer dan in de rest van Nederland (16% in 2022).
Ook burn-outklachten komen vaker voor bij werknemers in het onderwijs. Dat geldt vooral voor de docenten. Een kwart van de PO docenten rapporteert burn-outklachten, 34% van de VO docenten, terwijl dit percentage in de rest van Nederland op 20% ligt. Ook bij het overig personeel in het onderwijs is het percentage burn-outklachten relatief hoog.
Er zijn geen substantiële verschillen gevonden in de trend van werkdruk en burn-outklachten.
De rapportages ‘Werkdruk in het Onderwijs’
In de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) verzamelen TNO en CBS gegevens over de werksituatie van werknemers in Nederland. Om gedetailleerde uitspraken te kunnen doen over het onderwijs heeft het ministerie van OCW gevraagd om extra deelnemers te verzamelen uit de onderwijssector, met name uit het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Deze ‘oversampling’ van onderwijswerknemers vindt plaats sinds 2018. Sinds 2019 levert TNO tabellen aan waarin de NEA-cijfers worden gepresenteerd voor deze werknemers.
In deze rapportages zijn de NEA-cijfers gekoppeld aan bestanden van het CBS om gegevens te verkrijgen over het type school waar de werknemers werkzaam zijn, namelijk de mate waarin het een achterstandsschool betreft en of de school in een G5 gemeente ligt. De nadruk bij deze aanvullende analyses ligt op werkdruk. Van 2023 t/m 2026 zal TNO de gewenste analyses uitvoeren. TNO onderzoekt of er verschil is in werkdruk voor verschillende groepen, zoals het onderwijstype (primair onderwijs, voortgezet onderwijs), het type school (wel/geen achterstandsschool, wel niet een school in G5 gemeente), verschillende functies (management, docenten en onderwijsondersteunend personeel) en achtergrondkenmerken van de werknemers (leeftijd, geslacht, werkervaring, parttime/fulltime, wel/geen overwerk). Ook onderzoekt TNO de trend in werkdruk over de afgelopen jaren (2018 t/m 2022) binnen de verschillende onderwijstypes en voor verschillende achtergrondkenmerken van werknemers.