Arbo-kengetallen naar vestigingsgrootte

Recente cijfers over arbeidsomstandigheden, arbobeleid en werkgerelateerde gezondheid worden tweejaarlijks gepresenteerd in de Arbobalans. De laatste versie is de Arbobalans 20201 en deze bevat vooral cijfers uit 2019. Deze cijfers worden op verschillende manieren uitgesplitst gepresenteerd, naar o.a. geslacht, leeftijd en opleiding. Voor sommige Arbo-kengetallen wordt ook een uitsplitsing gemaakt naar vestigingsgrootte gebaseerd op het aantal werknemers: micro (1 t/m 9), klein (10 t/m 49), middelgroot (50 t/m 249) en groot (250 en meer). Dit betreft het naleven van de wettelijke verplichtingen, het ziekteverzuim-percentage en de arbeidsongevallen.

Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bestaat de behoefte om de andere Arbo-kengetallen ook uitgesplitst te zien naar vestigingsgrootte. Tevens is een andere indeling gewenst dan hierboven aangegeven (micro, klein, middelgroot en groot). Een veel gehanteerde indeling voor grootte naar het aantal werknemers is 1 t/m 9, 10 t/m 99 en 100+. CBS bijvoorbeeld gebruikt deze indeling voor de presentatie van de ziekteverzuimcijfers2. Als de aantallen het toelaten kan een fijnere indeling meer inzicht geven. Een gebruikelijk uitsplitsing is: 1 t/m 4, 5 t/m 9, 10 t/m 49, 50 t/m 99, 100 t/m 249 en 250+. Deze cijfers hebben zoals genoemd betrekking op de vestigingsgrootte en niet op de bedrijfsomvang. Conform de richtlijnen van Eurostat is in de NEA op de volgende wijze naar de omvang gevraagd: “Hoeveel personen werken er ongeveer in uw bedrijf of instelling? (Heeft uw bedrijf meer dan één vestiging? Geef dan alleen het aantal werknemers aan van de vestiging waar u werkt)”.

In deze rapportage presenteren we Arbo-kengetallen over gezondheid en langer doorwerken, verzuim, arbeidsongevallen, beroepsziektes, arbeidsrisico’s en door werkgevers getroffen maatregelen. Alle cijfers zijn afkomstig uit de NEA 2020 en uit de WEA 2019 en uitgesplitst naar vestigingsgrootte gebaseerd op het aantal werknemers. In de hoofdtekst hanteren we voor de indeling naar grootte de uitsplitsing 1 t/m 9, 10 t/m 99 en 100+. Voor de leesbaarheid hebben we de tabellen met de fijnere indeling in bijlage 1 geplaatst. Wanneer de cijfers met de fijnere indeling daar aanleiding toe geven wordt in de hoofdtekst ingegaan op de extra inzichten die deze indeling opleveren. In bijlage 2 zijn de gegevens weergegeven afkomstig uit 2019, om een vergelijking met de cijfers uit de Arbobalans mogelijk te maken. De cijfers uit 2020 worden niet apart vergeleken met die uit 2019. In deze rapportage staan de cijfers uit 2020 en de vergelijking tussen de verschillende vestigingsgroottes centraal.

Downloads