Bestrijd de verveling met playful work design

Is de verveling toegeslagen na weken thuiswerken? Kun je een geeuw niet meer onderdrukken na de zoveelste skype-meeting van de dag? Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit geeft tips hoe je door middel van playful work design weer lol in je werk krijgt.

 

Arnold Bakker geeft in het blog “Job crafting: zet je werk naar je eigen hand” tips hoe je door middel van job crafting structureler het werk beter laat aansluiten op je kunde en behoeften.

 

Door meer plezier en fantasie toe te voegen aan het werk, kunnen zelfs saaie taken leuk worden. Bakker: “Bij playful work design gaat het niet om het veranderen van de taken, maar om de beleving van het werk. Ben je bijvoorbeeld beveiliger in een winkel, dan kun je proberen te voorspellen wat de volgende klant die binnenkomt gaat kopen. Dat houdt je tegelijkertijd alerter.” Ben je een competitief ingesteld persoon? Maak dan een wedstrijdje van het werk. “Jezelf tegen de klok laten werken helpt om werk gedaan te krijgen. Probeer jezelf steeds uit te dagen, bijvoorbeeld door 25 mails in een uur proberen weg te werken.”

De funfactor van playful work design

Playful work design heeft een psychologische functie, vertelt Bakker: “Het helpt om stress en verveling te verdrijven. Een spel is sowieso leuker om te doen en daardoor kom je ook makkelijker in een lekkere workflow. Op dit moment lopen er meerdere studies naar de effecten van playful work design en zelfleiderschap tijdens de corona-crisis. We zien daarin terug dat mensen die dit oppakken beter presteren, dat ze minder depressieve klachten hebben en dat het een positief effect heeft op de bevlogenheid en bereidheid om anderen te helpen.”

 

Bakker geeft veel lezingen en hij heeft er zelf een sport van gemaakt om de powerpoints zo mooi mogelijk te maken. “In het begin was dat niet bepaald efficiënt, was ik soms uren bezig met een slide, maar inmiddels ben ik er bedreven in geworden en het levert ook nog goede resultaten op. Door dit werkproces heb ik mijn verhaal veel beter doordacht, mijn presentaties hebben meer impact en ik krijg regelmatig complimenten, waardoor ik me ook nog eens goed voel.”

Tips voor playful work design

Zorg dat je nieuwe manier van werken aansluit bij je taken. “Voor mij zijn die powerpoint presentaties ook echt onderdeel van mijn werk.” Bedenk iets wat je werk leuker maakt en het liefst het resultaat ook nog eens verbetert. Voeg iets toe aan je werk. Bakker: “Zit je veel in skype-overleg? Stel dan eens twee hele verrassende vragen. Misschien wel iets wat helemaal niet met het werk te maken heeft. Het helpt om iedereen wakker te schudden en is voor jezelf ook weer een spel. Of zet eens een gek voorwerp in beeld.”

 

Op http://workhacks.nl/ vind je 7 tips om je werk leuker, gezonder en productiever te maken. Ze zijn niet specifiek voor het werk met de corona-maatregelen, maar daar ligt dan gelijk en mooie uitdaging: wees creatief en maak de vertaalslag naar de huidige situatie.

 

Tot slot nog wat voorbeelden van playful work design in de praktijk:

 

Geschreven door Eveline Janse – Everlution in samenwerking met TNO

 

Hoe organiseert u uw werk op dit moment?