Job crafting: zet je werk naar je eigen hand
Nu het werk toch op z’n kop is gezet door de corona-maatregelen, biedt dat een uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar hoe je je werk doet en wat je zelf kunt doen om meer plezier uit je werk te halen. Job crafting helpt om je werk beter aan te laten sluiten op wat je kunt en wilt, vertelt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit.
Arnold Bakker geeft in het blog “Bestrijd de verveling met playful work design” tips hoe playful work design helpt om weer lol te krijgen in je werk. |
“Job crafting, het herstructureren van je eigen baan, zorgt voor werkplezier en bevlogenheid én het is ook nog goed voor de productiviteit”, vertelt Bakker. “Lopend onderzoek toont aan dat deze positieve effecten van job crafting zeker ook in deze corona-tijd van toepassing zijn. We zien daarnaast dat de bereidheid om anderen te helpen toeneemt en dat het depressieve klachten tegengaat.”
Je relatie met je werk
Door job crafting kun je de ‘fit’ met je werk verbeteren en jezelf ontwikkelen. Dat kan door kleine veranderingen. Bakker: “Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in een klantengroep. Door de kennis die je hiermee ontwikkelt, zul je vanzelf steeds meer van dat soort werk naar je toe krijgen. Of als je wordt gevraagd om te helpen bij een training en je vindt dat leuk en gaat het steeds meer doen, dan ben je voor je het weet ineens een trainer.”

Pro-actief aan de slag
Bakker vertelt dat veel mensen van nature al een beetje aan job crafting doen, “maar je kunt juist nu zelf initiatief nemen om je baan beter aan te laten sluiten op je kennis, kunde en bekwaamheid enerzijds en behoeften anderzijds.” Start eens een nieuw project, vraag om feedback en hulp van collega’s, of pak een mentorrol op en inspireer een jongere collega. Bakker: “Bij job crafting gaat het erom dat je zelf het heft in handen neemt. Houd er wel rekening mee dat, als je de aanpak verandert, je jezelf een nieuwe manier van werken eigen moet maken. Dat kost tijd en energie, waardoor je in eerste instantie wellicht iets minder productief bent, maar uit onderzoeken blijkt dat mensen op den duur meestal juist productiever worden.”
Heel wat deelnemers (grotendeels hoogopgeleid) aan het TNO-onderzoek ‘Werken tijdens de corona-crisis’ geven aan dat ze hun takenpakket hebben aangepast aan de situatie. We zien in het onderzoek dat deze mensen significant vaker aangeven:
|
Hoe start je met job crafting?
Zeker als je nu thuis zit te werken kan het een uitdaging zijn om aan het werk te gaan en er plezier uit te halen. Bakker: “Ook met kleine aanpassingen in je werk kun je jezelf motiveren. Het helpt bijvoorbeeld om doelen te stellen en niet gefrustreerd voor je computer te blijven zitten als het niet lukt. Laat je inspireren door iets te lezen over het onderwerp. Dat brengt je vaak op ideeën, of zorgt voor een ingeving. En als je niet goed weet waar je moet beginnen, begin dan eens met het einde.”
Zie ook de tips in het eerder verschenen blog “Hoe zet je jezelf aan het werk”.
Geschreven door Eveline Janse – Everlution in samenwerking met TNO
4 basisprincipes om zo goed mogelijk thuis te werken